Det er typisk norsk å være grådig.

Vi vil ha mer av alt, og alt skal bli billigere og billigere. Vi oppfører oss som grinete unger i kassakø en fredagsettermiddag, og skriker på godteri – enda vi vet at det ikke er lørdag før i morgen.

Politikerne må være foreldre. De forsøker å få oss til å forstå at vi ikke kan få alt vi peker på, og at de ikke har penger til å kjøpe godteri hver dag.

Men de lurer ikke oss. Vi vet at de har penger til det de synes er viktig. De synes rett og slett ikke det er viktig nok at vi skal ha det bra. Og vi har det bra når vi får alt vi vil ha. Hele tida. Foreldre er dumme. Men vi vet om en snill tante.

Vi vil ikke betale mer i skatt, og vi vil i hvert fall ikke betale eiendomsskatt for den hytta vi har betalt millioner av kroner for. Dersom dummingene innfører eiendomsskatt skal vi hevne oss: Vi handler mat og klær i byen og legger ikke igjen ei krone i hyttekommunen. Verst for dem.

Vi synes bompenger er en uting, men vi skriker opp om dårlige veger. Vegene våre blir dårligere for hvert år som går, nå må sentrale og lokale myndigheter snart ta seg sammen. De har bedre veger i Øst-Europa.

Vi vil dessuten ha skattelette, nevnte vi det?

Men nå er det som om noen har forstått hva vi vil. Snille tante fremskritt lover gull og grønne skoger, mer godteri og ukepenger rett i lomma. Hun har til og med sagt det på tv. Men da må vi stemme på henne og de snille onklene i partiet.

Ingen venter at barn skal forstå sitt eget beste. Den som er liten kan ikke vite at godteri hver dag ødelegger helsa. Hun eller han vet bare at det er godt her og nå.

Folk flest forstår at det er dumt å bruke opp hele månedslønninga den første dagen. Men ikke alle vil forstå at vi må tenke på samme måten i et større perspektiv. Den rike, lille ekle ungen som heter Norge kan ikke bruke opp alt på seg sjøl, bare fordi han tilfeldigvis er født midt i oljefatet.

Men noen velger å tro at vi kan det likevel. For tante har sagt det.